Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskiej

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
czang

Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskiej

Postautor: czang » 11 sty 2026, 19:34

Chodzi o rejon, który można by określić jako prostokąt w krakowskich Czyżynach pomiędzy ulicami Centralną, Galicyjską, elektrociepłownią w Łęgu i ul. Sołtysowską - mniej więcej. To miejsce, w którym w ostatnich latach zbudowano bardzo dużo zabudowy mieszkaniowej, jeszcze od osiedla Fajny Dom, przez Centralna Park teraz budowane Centralna Vita itd.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2026, 19:38 przez czang, łącznie zmieniany 1 raz.

czang

Re: Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskie

Postautor: czang » 11 sty 2026, 19:38

Może ktoś podzieli się opinią na temat tego, jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu w Krakowie. Ja tą okolicę oczywiście kojarzę, ale nie mieszkałem tam nigdy. Jak dla mnie, to dominantą w tym rejonie jest elektrociepłownia i kominy - widok, który mnie nie zachwyca, ale może przeszkadza mniej, niż mi się wydaje.

Obrazek

Jednocześnie w okolicy otwarto ostatnio dużo sklepów, tak że nie trzeba już na większe zakupy do M1 się udawać. Jest jakaś komunikacja miejska w tym rejonie itp. Może wypowie się na ten temat ktoś, kto mieszka w tej okolicy od kilku lat i może powiedzieć coś więcej o tym, jak tam się żyje. Może moje wyobrażenia o tym miejscu rozmijają się z rzeczywistością?

Kimci1

Re: Jak się mieszka w Czyżynach / Łęgu - Krakowie / rejon ulicy Centralnej / Galicyjskiej / Ciesielskiego / Sołtysowskie

Postautor: Kimci1 » 21 sty 2026, 8:47

Byliśmy obejrzeć mieszkanie i dostrzegliśmy że z przodu bloku od elektrownii jest hałas od wiatraków z elektrownii, trochę tak jakby cały czas był włączony okap. Czy taki hałas jest cały czas czy się zwiększa np. kiedy są mrozu i więcej ciepła musi zostać wygenerowane ?

asander

Postautor: asander » 21 sty 2026, 9:20

Kiedyś rozważałem kupno mieszkania od Develii na Centralnej, jednak zniechęciła mnie wizja lokalna, widok tych kominów był dla mnie trochę przeciążający, do tego powietrze w tej okolicy było jakieś inne, nie wiem jak to opisać, ale było jakieś takie "kominowe", może to była para, może jakieś wyziewy innych związków, pewnie wszystko zgodnie z normami, ale wciąż, nie było to zachęcające. Sama okolica, bliskość M1, parków, Wisły jest na plus.

michok

Postautor: michok » 02 lut 2026, 22:01

Przeludniona, najgorsza część czyżyn. Te nowe inwestycje dla desperatów, wolałbym coś z rynku wtórnego w bardziej cywilizowanych miejscach.
Mirosław Ch. Urodzony w Małopolsce, na co dzień mieszkający w Krakowie.

scr4tchi

Postautor: scr4tchi » 03 lut 2026, 11:43

Mieszkam w tych okolicach całe życie. Wcześniej (Centralna, teraz R. Ciesielskiego). Dla mnie super miejsce do mieszkania. Do tramwaju jest 10 minut, ale już jestem do tego przyzwyczajony. Fajnie gdyby w przyszłości puścili tramwaj ul. Nowohucką. Choć to wizja bardzo odległa, a szkoda, bo dużo by to zmieniło w okolicy. Widok kominów mi już wielkiej różnicy nie robi, po prostu tam są i tyle. Zdążyłem się do tego przyzwyczaić, choć widzę, że inni tutaj mają o to bardzo duży ból tyłka. Bliskość sklepów jest spoko, bo można wszędzie iść na piechotę, więc to na plus. Blisko dużo terenów zielonych w tym powstający cały czas park Woźniców. Bardzo blisko jest na wały Wiślane. Jest gdzie się ruszyć można powiedzieć "towarzysko" by nie jechać na Rynek.
Z minusów nowa inwestycja Develii Centralna Vita oraz brak szkoły podstawowej w tym rejonie.

PS. Śmieszy mnie zawsze wypowiedź forumowicza wyżej "michok". Zawsze wypowiada się tak samo, bo on ma mieszkanie na Hynka i tylko tam jest idealnie XD No nic beka z gościa.

czang

Postautor: czang » 31 lip 2026, 14:24

scr4tchi pisze:Śmieszy mnie zawsze wypowiedź forumowicza wyżej "michok". Zawsze wypowiada się tak samo, bo on ma mieszkanie na Hynka i tylko tam jest idealnie XD No nic beka z gościa.

Na Hynka fajnie jest, tam jest jednak taki mix starej zabudowy z PRLu i planowania z tego czasu z nowszą zabudową. Dużo zieleni, usług, dobra komunikacja.

A jeśli chodzi o mieszkania w Łęgu, to moim zdaniem szkoda, że Develia, a wcześniej LCC nie zaprojektowali tych nowych osiedli trochę inaczej. Postawili tam ogromne bloki, przy których jest relatywnie mało zieleni, nawet mało miejsca na zieleń. Gdyby te osiedla nieco lepiej zaprojektować, to mógłby tam powstać całkiem fajny nowy kawałek Krakowa.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”