Deweloper Aramus - opinie i forum o kupowaniu nowych mieszkań w Krakowie

Forum zawierające opinie o firmach deweloperskich i generalnych wykonawcach budujących w Krakowie i innych miastach Małopolski. Prosimy o wyważone i uzasadnione oceny deweloperów.
klient.14

Deweloper Aramus - opinie i forum o kupowaniu nowych mieszkań w Krakowie

Postautor: klient.14 » 27 kwie 2016, 14:37

Witam,
kupiłam od firmy Aramus mieszkanie w wyremontowanej kamienicy z lat trzydziestych w dobrej lokalizacji. Zaniepokojenie budziła już w umowie klauzula, zgodnie z którą kupujący zobowiązywał się do zgody na administrowanie budynku przez dwa lata przez firmę-córkę developera. Lokatorzy bardzo źle oceniają pracę firmy administrującej. Myślę jednak, że to wynika głównie z aroganckiego podejścia do właścicieli mieszkań szefów Aramusa i Prospectora, którzy nie chcą rozmawiać z właścicielami i ich przedstawicielem, zasłaniając się brakiem czasu. A jeśli już rozmawiają to bardzo niegrzecznie.
Budynek ma szereg usterek. Mieszkania były sprzedawane z podłogami i białym montażem. Ja miałam w mieszkaniu na starcie ubitą umywalkę. Została wymieniona sprawnie przez firmę remontową współpracującą z Aramusem. Równie sprawnie mieszkanie zostało ponownie pomalowane.
W piwnicy pojawił się grzyb i szybko się rozprzestrzenił, bo developer zwlekał z usunięciem, a w końcu jedynie zasłonił zagrzybione miejsce przedścianką! Jednemu z lokatorów zapadła się podłoga, innemu pękł brodzik.
Po niespełna roku również w moim mieszkaniu pękł brodzik i zaczęłam zalewać sąsiada. Developer uchylał się od odpowiedzialności, twierdząc, że jest to wynik niewłaściwego użytkowania (sic). Każdy brodzik ma co najmniej dwuletnią gwarancję. Hydraulik, którego musiałam zatrudnić, stwierdził, że montaż brodzika został wykonany niezgodnie z zasadami. Wymieniłam brodzik na własny koszt. Nie mogłam czekać. Dochodząc swoich praw poprosiłam o pomoc Federację Konsumentów. Firma zignorowała pismo Federacji (sic).
Od czterech miesięcy czekam na usunięcie pęknięcia na łączeniach ścian.
Kamienica miała nierówne ściany. Przedścianki to nie jest dobre rozwiązanie. Powieszenie czegokolwiek wymaga specjalnych zabiegów.

Pozdrawiam
klient.14

kama

Re: Deweloper Aramus - opinie i forum o kupowaniu nowych mieszkań w Krakowie

Postautor: kama » 28 kwie 2016, 21:21

Faktycznie wygląda to dosyć słabo z tego opisu wynika, że na tej podstawie deweloper Amarus opinie raczej zyskuje takie sobie. Słabo trochę, jak się grzyba nie chcą pozbyć, skoro budynek jest jeszcze na gwarancji, bo jednak chciałoby się żeby było to pilnowane. No i te przekręty z firmami zarządzającymi nieruchomościami, osiedlowymi kotłowniami itp., to wszystko są kiepskie przekręty, umowy podpisywane na lata i kary umowne jeszcze przy tym... :x Szkoda, że niektórzy deweloperzy stosują takie zagrywki przy sprzedaży nowych mieszkań. Mam nadzieję @klient.14, że uda Ci się wszystko pozytywnie załatwić. A jeśli masz jakieś zdjęcia, które przedstawiałyby te problemy, to wrzuć na forum, niech i inni obejrzą, którzy zastanawiają się nad tym, czy kupić od nich nieruchomość :idea:

klient.14

Postautor: klient.14 » 08 mar 2017, 12:20

Witam!
Skierowałam pismo ponownie w listopadzie 2016. Otrzymałam odpowiedż w grudniu 2016, w ustawowym terminie miesiąca. o treści następującej:
"... informujemy, że zostanie przeprowadzona wnikliwa analiza dokonanego przez Panią zgłoszenia. Zostaje wdrożone postępowanie reklamacyjne o wyniku którego zostanie Pani poinformowana po jego zakończeniu."
Moje pierwsze zgłoszenie o usterkach miało miejsce 30 listopada 2015 roku! Jest 8 marca 2017 roku. Obecnie minęły kolejne trzy miesiące bez reakcji developera.
W opinii specjalistów zatrudnionych przez Wspólnotę, w ogóle nie zostały wykonane ziemne prace zabezpieczajace budynek przed zawilgoceniem, a grzyb był obecny w kamienicy od kilkudziesieciu lat, czyli również w momencie "generalnego remontu".
W budynku instalacja kominowa została wykonana niezgodnie z obowiązującymi zasadami. Niewłaściwie zamontowane zostały okna dachowe, dlatego przeciekają.
Developer nie reaguje na próby kontaktu z administratorem. Nie odbiera pism.
Pozdrawiam
klient14

ragar

Postautor: ragar » 09 kwie 2017, 14:42

Wiadomo coś więcej o tym, jak sytuacja się rozwija i czy deweloper Aramus wywiązał się ze wszystkich swoich zobowiązań :?: Udało się usunąć zagrzybienie z budynku :?: To jest właśnie pewne ryzyko, jeśli kupuje się mieszkanie w starej kamienicy, wiadomo, z jednej strony prestiż, bliskość centrum, ale z drugiej można dorobić się też nie małych problemów :)

Wróć do „Opinie o deweloperach i generalnych wykonawcach budujących mieszkania i biura”